četvrtak, 30. lipnja 2016.

Koliko su dobri kineski mobiteli?

 

Imate li averziju prema kineskim mobitelima? Vrlo je moguće da imate, kao i mnogi drugi. Ipak, moram reći da je ta odbojnost prema vodećim kineskim proizvođačima mobilnih uređaja potpuno neopravdana.

Sa druge strane, lako je razumljivo zbog čega smo tako nesigurni prilikom kupovine nekog mobitela koji dolazi sa proizvodnih traka u nekoj tvornici u Kini. Sama povijest pametnih telefona je relativno kratka, ali je taj period itekako dug u smislu tehnološkog napretka. Donedavno smo imali priliku kupovati mobitele dva najpoznatija južnokorejska proizvođača - LG i SAMSUNG, kao i američki iPhone. Osim njih naše tržište su preplavili razni mobiteli sumnjive kvalitete. Loše kopije bez dokaza o podrijetlu, bez garancije i odgovarajućeg softvera. Obično su se takvi uređaji prodavali putem oglasnika, bili su prošvercani u države regije i prodavali su se po niskim cijenama. Naravno, nisu dobro radili niti su imali mogućnosti pravog pametnog telefona. Osim svega spomenutog trebam naglasiti da su te kopije prodavane bez potrebnih certifikata o sigurnosti prilikom uporabe i rada na komunikacijskim mrežama država u koje su izvezeni. Baš zbog toga su i dolazili nama u domet nelegalnim putem, jer da su kojim slučajem išli regularnim uvozom, carina bi zaustavila prolaz aparata sumnjive kvalitete koje ne prati niti jedan međunarodno priznati certifikat sigurnosti i kvalitete.
Na žalost, mnogi su uspjeli prokrijumčariti takve uređaje te ih prodavati po jako niskim cijenama. To se odrazilo na sve ostale, respektabilne proizvođače iz Kine. Danas sa nevjericom gledamo uređaje koji se prodaju već dugi niz godina, ali iz nekog razloga kod nas stižu sa zakašnjenjem. Iako su na azijskom kontinentu među vodećim u prodaju, UMI, XIAOMI, ZTE, Elephone i mnogi drugi tek dolaze u Europu da se dokažu.
Putem ovog bloga ću pokušati objektivno pisati o spomenutim pametnim telefonima kineskih proizvođača. Iznosit ću svoje osobno mišljenje i stav, ali ću se potruditi realno sagledati stvari i pisati objektivno. Vaši komentari su svakako dobrodošli na blogu, posebno oni koji prate određenu temu. Kulturna rasprava je poželjna, a sve što narušava zdravu i produktivnu komunikaciju neću tolerirati. Takvi komentari će biti obrisani bez ikakvog objašnjenja.
Pametni mobiteli, takozvani smartphone uređaji danas su stvar potrebe i ne gledam na njih kao na neki luksuz. Služe nam u obavljanju svakodnevnih zadaća, što poslovnih što privatnih. Da bi imali uređaj koji obavlja potrebni posao, a da pri tome ne moramo odvojiti i više od jedne prosječne plaće uvijek tragamo za povoljnijom kupnjom. Povoljna kupnja je moguća, ali uz pravilan odabir pametnog telefona.

Kako odabrati kineski smartphone?

Kada kupujete smartphone nekog kineskog proizvođača prvo gledajte o kakvoj firmi je riječ. Već prije spomenute kompanije UMI, XIAOMI, ZTE i Elephone imaju iza sebe respektabilne reference. Tu su još mnogi drugi, ali ih ne stignem sve spomenuti, barem ne sada u ovom tekstu. Poanta je izbjeći KINESKE KOPIJE, prošvercane u državu, koje nemaju nikakve dokumentacije o porijeklu, kvaliteti i sigurnosti prilikom korištenja. Takve uređaje izbjegavajte - da ne objašnjavam sada zbog čega, svi sa imalo razuma će shvatiti, a ovi drugi neće pa da im napišem referat od 20 stranica.
Kada kupujete smartphone razvikanog proizvođača kao što je recimo Samsung, uvijek gledate karakteristike uređaja. Veličinu zaslona, snagu baterije, dostupnu veličinu radne memorije i druge stavke. Osim toga, kada se odlučite na kupovinu takvog telefona, cijena odigra veliku ulogu prilikom odabira. To znači da ćete na kraju kupiti uređaj koji zadovoljava vaš budžet, a opet ima neke minimalne tehničke karakteristike koje ste tražili. Ako se odlučite na kupovinu spartphone uređaja iz Kine, za isti novac možete sebi kupiti uređaj koji će svakako nadmašiti karakteristikama bilo kojeg južnokorejskog ili američkog proizvođača.

Smartphone iz Kine daje puno više, ili ne?

Kako jedan smartphone iz Kine može biti jeftiniji od svjetski poznatih proizvođača? Nešto tu nije kako treba…
Neću sada puno pisati o cijeni rada u Kini, jeftinoj radnoj snazi i političkom vodstvu države. Kina je vodeća ekonomska sila u svijetu, što vjerujem ima utjecaja i na cijenu elektronskih uređaja koji se tamo proizvode. Vjerujem da bi i ostali proizvođači mogli spustiti cijene svojih pametnih telefona, ali im nije u interesu, barem nije bilo do sada. Samom pojavom 'novih' kompanija na našim prostorima dolazi i kvalitetna konkurencija. Doduše, novajlije se trebaju dokazati vremenom što ostavlja prostora još uvijek bezobrazno visokim cijenama renomiranih proizvođača, ali će vrijeme donijeti daleko bolji izbor za sve nas. Postoje dvije mogućnosti, da kineski telefoni poskupe, ili da cijene ostalih znatno opadnu. Nadamo se da će de desiti ovo drugo, i da ćemo kroz neko skorije vrijeme svi moći priuštiti kvalitetan i brz smartphone bez potrebe za podizanjem manjeg kredita.
Da ukratko odgovorim i na pitanje postavljeno na početku pasusa. Trenutno nam kineski smartphone uređaji nude sve što i južnokorejski, francuski i neki njemački. Nedostaje nam samo izgrađeni imidž i povjerenje prema tim modelima. Da budem krajnje iskren, moram reći da trenutno nedostaje samo dobro uhodana prodajna mreža takvih telefona kod nas, kao i ovlašteni servisni centri.
Putem ovog bloga ću se dotaknuti svih spomenutih proizvođača, pa i nekih koje sada nisam naveo u tekstu. Pisati ću recenzije pojedinih modela koji su na tržištu, kao i recenzije modela koje viđamo svaki dan, mislim na ove dobro prihvaćene proizvode poput LG-a, Samsunga i famoznog iPhonea.
Nadam se da će tekstovi biti zanimljivi, poučni i korisni.

Nema komentara:
Write comments