ponedjeljak, 11. rujna 2017.

Naručite kineski mobitel direktno iz Europe

 

Iako su porijeklom kineske, većina tih web trgovina ima skladišta na teritoriju EU (Europske Unije), s kojih je u neku ruku olakšana kupovina kineskih mobitela za nas u HR.

Prvo da krenemo sa laganim uvodom. Već svi mi znamo da su kineski mobiteli jako povoljni, kvalitetni i konkurentni razvikanim brendovima. Lagano su sve više zastupljeni na našem tržištu i sve više ih ljudi koristi. Kineski mobiteli dakle lagano zauzimaju svoje mjesto na ovim prostorima, zasluženo moram napisati.
Kupovina nekog kineskog mobitela zapravo i nije kompliciran postupak. Dovoljno je posjetiti neku od vodećih web trgovina, pronaći svoj omiljeni model i kroz par klikova ga platiti i čekati da stigne. Naravno, kupovinu obavljajte isključivo na provjerenim web stranicama, koje podržavaju online plaćanje (PayPAl i slične servise) za koje znate da nisu scam (prevara). Neću ja navoditi koje su jer, tko god zna platiti putem interneta ima potrebne vještine da pronađe web trgovinu koja je provjerena i regularno posluje.
Ipak, kada kupite (platite) kineski mobitel, lako je moguće da će vas u jednom trenutku dočekati dodatni troškovi... Tu dolazim do naslova ovog teksta, pa da pokušam objasniti u kratkim crtama.

Kupite kineski mobitel iz Europe i ne brinite za carinu

Većinom kada kupujete kineski mobitel, on dolazi iz Kine i zbog toga takav uređaj podliježe određenim zakonskim procedurama. Prvo mislim na plaćanje carine i PDV-a. Naravno, država neće i ne želi ostati bez svog dijela kolača. Uvozom robe, bez obzira dali ste pravno ili fizičko lice, u određenom trenutku ste dužni platiti Carinu i PDV. Ovo se posebno odnosi na robu koja dolazi iz zemalja koje nisu članice EU. Kina nije članica EU i roba iz Kine se uredno pregledava, te se na nju obračunavaju potrebna davanja.
Kako onda kupiti kineski mobitel iz Europe? Ovdje nije riječ o nekom zaobilaženju zakona ili protuzakonitim radnjama. Riječ je o tome da veliki igrači ulože milijune i otvore skladište unutar granica Europske Unije. Kupovinom velikih količina robe (u ovom slučaju kineskih mobitela), takvi kupci dobit će i značajne popuste. Oni će na uvezenu robu platiti carinu i PDV, ali će nižom nabavnom cijenom moći da konkuriraju trgovinama sa područja Kine.
Ukratko: Ako poručite kineski mobitel iz skladišta koje se nalazi unutar EU, vi ćete kupiti uređaj na koji su plaćena davanja i neće vas dočekati iznenadni dodatni trošak. Već na početku ste možda (a možda i niste) platili nešto veću cijenu, no ipak ste značajno uštedjeli – posebno ako usporedimo neki kineski model koji ste odabrali sa trenutnim brendiranim mobitelima koji se prodaju po našim trgovinama. Ovaj scenarij se odnosi na mobitele koji će se poslati na vašu adresu u Hrvatskoj sa adrese unutar EU. Ako iz nekog razloga taj mobitel ipak dođe izvana (Kine) onda ćete na njega platiti davanja prema državi. Prije nego kupite takav mobitel, dobro se raspitajte i provjerite dali ih trgovac ima na lageru (skladištu unutar EU).
Cijene kineskih mobitela znatno su niže za razliku od cijena drugih uređaja i ušteda je u većini slučajeva znatna. Čak i da platite carinu i PDV, vi ste opet znatno uštedjeli, ali ne onoliko koliko ste na početku mislili da ćete. Zbog toga je i važno dobro se raspitati i znati procijeniti trošak na vrijeme.
Nadam se da sam uspio objasniti ovu famoznu priču o naručivanju kineskih mobitela (svih gadgeta) direktno iz Kine, ili nekog skladišta unutar granica Europske Unije (najčešće UK).

Nema komentara:
Write comments