srijeda, 6. srpnja 2016.

Lenovo K80 - koliko je zaista poželjan?

 

Iskreno, od proizvođača Lenovo smo naučili kupovati desktop računare ili kvalitetne prijenosnike. Ipak, kompanija Lenovo je hrabro stupila i na tržište mobilnih telefona.

Jedan od poželjnijih modela koje Lenovo nudi je K80. Riječ je o modelu koji ima jako dobar hardver, kvalitetu izrade i dimenzije kojima ga mnogi svrstavaju u kategoriju phablet uređaja. Po mom osobnom nahođenju Lenovo K80 je smartphone, a nikako phablet.
Lenovo K80 ima veliki zaslon od 5.5“. Možda bi zbog toga po nekima trebao biti u grupi phablet uređaja, ali ako uzmemo u obzir da je veličina iznad 5“ već postala standard jačih modela pametnih telefona, onda Lenovo K80 svakako treba da bude među smartphone uređajima.

Malo više o hardveru Lenovo K80 modela

Prvo da spomenem da je riječ o pametnom telefonu koji je predstavljen sredinom 2015. godine, što znači da nije riječ o nekom novom modelu koji je teško dostupan. Može se pronaći i po našim trgovinama po cijeni od nekih 200€.
Dijagonala Lenovo K80 modela je 5.5“ rezolucije 1080x1920 piksela, što znači da po jednom četvornom inču imamo 401 piksel. Solidna rezolucija, koja je već gotovo standard za sve kineske smartphone ovog cjenovnog ranga.
Lenovo K80 dolazi sa instaliranim Android Lollipop 5.0 sustavom, a za bezbrižan rad brine se procesor sa četiri jezgre koje rade na taktu 1.8GHz. Brzina procesora za današnji pojam nije nimalo impresivna, ali vjerujem da Lollipop radi jako dobro, posebno ako uzmemo u obzir da slabiji model K80 ima 2GB radne memorije, dok se jači isporučuje sa 4GB RAM-a.
Kao što je slučaj i kod drugih proizvođača, slabiji model od 2GB RAM-a nudi podatkovni prostor od 32GB, dok ovaj jači dolazi sa 64GB prostora za pohranu podataka.
Glavna kamera ima rezoluciju od 13MP, automatski fokus i dvostruku LED bljeskalicu. Kamera također nije impresivna, ali bih istaknuo prednju kameru koja ima 5MP i dobro će poslužiti ako koristite video pozive ili ste ovisni o selfie fotografijama.
Unutar kućišta Lenovo K80 modela se nalazi baterija od 4000mAh koju nećete moći sami zamijeniti. Vjerujem da neće biti ni potrebe jer bi baterija tako velikog kapaciteta trebala lako da podnese sve napore koje hardver ovog telefona postavi.
Za kraj da spomenem kako je riječ o uređaju u koji možete umetnuti dvije SIM kartice, ali nećete pronaći mjesto za MicroSD ili neku drugu karticu za proširivanje prostora za pohranu podataka.
Zaključak za kraj: Lenovo K80 je u svoje vrijeme nudio mnogo, no danas su ga sustigli mnogi modeli koji su dostupni za sličnu ili tek znatno višu cijenu. Svakako razmotrite kupnju UMI Super modela, ili Elephone P9000 o kojima sam već prije pisao.

Nema komentara:
Write comments