srijeda, 19. listopada 2016.

Koliko je zapravo Google Pixel dobar?

 

Google je nedavno predstavio svoj prvi čistokrvni smartphone uređaj. Već pogađate kako je riječ o Google Pixel telefonu.

Nema baš dugo vremena da smo upoznali Pixel, najviše putem službenih Google stranica i ostalih portala koji prate tehnološke vijesti. Ipak, dovoljno je vremena prošlo da se po internetu pojave prve prave recenzije.
Mnogi portali su naručili svoj Pixel prvenstveno radi što bržeg predstavljanja, jer hej, budimo iskreni i priznajmo da je riječ o vijesti koja zanima mnoge. Koliko god se činilo da je Google pomalo stidljivo i na tih način ponudio nešto sasvim novo, priča o Google Pixel modelu sigurno ne završava tako brzo.
Pored sasvim novog smartphone uređaja Google je najavio i neke promjene u svom poslovanju, posebno u vezi Androida. Izgleda kako će kompanija djelovati maksimalno na način da što veći broj korisnika najraširenijeg mobilnog OS-a koristi baš isključivo Google proizvode. Pomalo monopolistički rekli bi na prvu, no to je već tema o kojoj bi se dalo raspravljati. Možda nekom drugom prilikom.

U nastavku ćemo dati kratki uvid u recenziju koju je objavio popularni web portal - Android Authority

Već samim otvaranjem kutije i paljenjem uređaja, uz pomoć ponuđenih kablova lako možete migrirati sve potrebne podatke sa bilo kojeg Android ili iOS uređaja na Google Pixel. Na ovaj način Google je maksimalno izašao ususret novim korisnicima - olakšavajući im prelazak na novi proizvod.
Dizajnom telefona mnogi su razočarani. Da ne budemo previše grubi, u nastavku ćemo paziti na rječnik. Zapravo se vode polemike oko samog izgleda jer je u najmanju ruku čudan. Dok se vodeće kompanije odlučuju za potpuno metalno kućište, koje ima čist i jednostavan dizajn, Google je svoj Pixel (obadva modela) zapravo nagrdio plastičnim detaljem oko stražnje kamere i senzora za prepoznavanje otiska. Još uvijek nismo dokučili razlog za takav potez, a baš zbog toga su mnogi ipak odlučili ne kupiti Google Pixel.
Kako god, Pixel u ruci daje dojam čvrstog i jako kvalitetnog telefona.
Manja verzija uređaja ima zaslon veličine 5“, dok veći model Pixel XL ima zaslon dijagonale od 5.5“.
Za razliku od dosadašnjih Nexus modela, Google Pixel ima prepoznatljivi Google 'G' logo.
Za svoj prvi čistokrvni model Google se odlučio koristiti AMOLED touchscreen. Razlika između dva model (5“ i veći od 5.5“) što se tiče zaslona je ta da manji model koristi 1080p rezoluciju, dok se XL može pohvaliti Quad HD tehnologijom. Ovo je posebno dobra stvar za sve koji gledaju YouTube video i uživaju u svakodnevnom igranju raznih grafički naprednih igrica.

Google Pixel je među rijetkim uređajima koji koriste Snapdragon 821

Google Pixel zapravo radi odlično i bez ikakvih trzanja na Snapdragon čipu 821. Ovako fluidan rad Androidovog sustava možemo ponajviše zahvaliti dobroj optimizaciji najnovijeg Nougat 7.1 OS-a. Vijest o dobro ispoliranom Androidu je dobra ali u neku ruku i ne baš. Naime, riječ je o tome da će Google ubuduće za svoje uređaje koristiti jednu verziju Androida dok će za sve ostale nuditi potpuno drugačiju. To može značiti da će svi ostali proizvođači zaostajati i realno nuditi slabije performanse nego što ih ponudi Google.

Hardverske značajke nisu baš impresivne

Može biti da hardverski dio ovog smartphone uređaja stavi Google u nezavidan položaj. Prvo što s može primijetiti je nedostatak utora za memorijsku karticu. Uzmemo li u obzir da Pixel podržava 4K snimanje i fotografije visoke rezolucije 32GB verzija ne ohrabruje potencijalne kupce. Ipak, Google je možda sa namjerom išao sa tim jer su uz svoj smartphone ponudili i neograničeni prostor za upload videa i fotografija (samo vlasnicima Google Pixel uređaja). Možda je ovo još jedan potez kojim ohrabruju potencijalne kupce da se odreknu najdraže marke u korist Google uređaja.

I trajnost baterije treba spomenuti

Baterija je danas među prvim stavkama kada biramo sljedeći smartphone. Google Pixel koristi bateriju kapaciteta 3450mAh, koja izgleda radi jako dobro. Pored toga, Nougat 7.1 ima novi način prikazivanja dijagrama za bateriju što korisniku daje bolji uvid u pravo stanje.

Na kraju da spomenemo i stražnju kameru

Google Pixel na stražnjoj strani ima 12.3MP kameru i f/2.0 širinu blende. Prednja kamera je i više nego dovoljna za selfie i video pozive - ima 8MP. Najlakši način da damo recenziju kamere je skratiti priču i napisati kako je dosta slična kameri koju koristi zadnji Nexus model. Aplikacija za slikanje je gotovo identična, sa tek ponekim poboljšanjima. Ako vas zanimaju detalji na ovu temu predlažemo da pročitate originalni članak na AndroidAuthority portalu.
Mi vam možemo samo kazati da Google Pixel kamera daje jako dobre rezultate. Mnogi su oduševljeni fotografijama i video sadržajem zabilježenim uz pomoć 12.3MP senzora i optičkih dijelova koji prate kompletan sklop.
Nadamo se da će Google Pixel ubrzo biti dostupan i kod nas, a za buduće uređaje svakako želimo da budu cijenom ipak mali više prihvatljivi.

Nema komentara:
Write comments