subota, 2. rujna 2017.

Malo skuplji kineski telefoni koji bacaju u sjenu brendirane modele

 

Odlučio sam se spomenuti neke kineske modele pametnih telefona koji će zasjeniti brendirane modele istog cjenovnog ranga, ali i one znatno skuplje.

Mogu započeti priču sa Xiaomi Mi MAX 32GB modelom, kojeg imam i koristim već duže vrijeme. Ovaj model je zapravo na rubu i vaga između mobitela i tableta. Takozvani Phablet ima dijagonalu zaslona 6,4“ koja je u najmanju ruku rečeno impresivna. Dobra rezolucija stavlja model u sami vrh ponude, a ostatak hardvera sve to skladno prati.
Moj model ima 32GB interne memorije, 3GB radne memorije i procesor od 6 jezgri koji nosi oznaku Cortex-A72. Odlična glavna kamera ima rezoluciju od 16MP, dok će prednji senzor uhvatiti fotografiju rezolucije 5MP. Detaljno sam već pisao o spomenutom modelu pa možete pročitati recenziju Xiaomi Mi Max 32GB.
Cijena tog uređaja je blizu 300E što nije malo, ali za te novce dobit ćete model koji lako može zasjeniti mnoge razvikane modele u tom cjenovnom rangu.

BLUBOO EDGE

Drugi jako zanimljiv uređaj je BLUBOO EDGE sa 2GB radne memorije i 16GB podatkovnog prostora. Dizajn je čista kopija prvih SAMSUNG modela sa zakrivljenim zaslonom, ali to ne treba smetati nikome. Ovaj smartphone je jako pristupačan, pa ga možete kupiti već po cijeni od 150E. Ako naručujete preko interneta, ta cijena može biti i znatno niža no imajte na umu da će te na cijenu uređaja platiti trošak carine i ostala davanja prema državi. I pored svega toga, imat ćete smartphone koji je povoljan a nudi zaista mnogo.

BLUBOO EDGE nije globalno poznat model i nećete ga pronaći na GSM Areni, no imate na YouTube dosta urađenih recenzija – čisto da vidite kako izgleda u radnom okruženju.
Neke od karakteristika ovog modela su: zaslon dijagonale 5,5“, verzija Androida 6.0 Marshmallow, dva utora za SIM kartice, procesor sa 4 jezgre i utor za MicroSD karticu maksimalnog kapaciteta do 256GB. Baterija je nepromjenjiva sa kapacitetom 2600mAh. Mislim da je to sasvim dovoljno za cjelodnevno korištenje uređaja bez straha da će se baterija isprazniti.

DOOGEE MIX je kopirao popularni kineski model XIAOMI MI MIX

Poznato je da kineske kompanije kopiraju uspješne proizvode koji se pojave u prodaji. Ipak, dosta rjeđe se dogodi da jedna kineska kompanija kopira proizvod druge kineske kompanije. Ovdje se baš to dogodilo, pa je DOGEE kopirao jedan uspješni model iz XIAOMI-ja. Koliko uspješno to sami zaključite.

DOOGEE MIX je dizajniran s idejom da nema (ima što manje) rubova oko zaslona. Cilj je bio uraditi smartphone koji će što bolje iskoristiti površinu zaslona, da prednja strana samog uređaja ima maksimalni omjer screen to body omjer.

Xiaomi je kompanija koja je prva predstavila i pustila u prodaju jedan takav smartphone. Izgleda da će se sada mnogi odvažiti na takav potez, posebno ako uzmemo u obzir da će Xiaomi Mi MIX dobiti nasljednika, što govori o dobroj prodaji u ovoj kompaniji. Dakle, korisnici ne bježe od velikih zaslona, no ipak oni ne žele glomazne smartphone uređaje. DOOGEE MIX se odvažio i krenuo stopama Xiaomi-ja, doduše ne u tako galantnom tonu. Ipak je DOOGEE predstavio dosta povoljniji smartphone i time opravdao neke sitne nedostatke (ako ga usporedimo sa Xiaomi Mi MIX).

Kratki opis DOOGEE MIX modela

Ovaj model ću morati malo detaljnije da opišem. Dakle, iako je riječ o uređaju koji gotovo da nema gornjeg ruba i rubova sa strane, DOOGEE je uspio postaviti senzore i zvučnik sa gornje strane. To kod Xiaomi Mi MIX modela nije slučaj. Ipak, baš kao što su uradili na Xiaomi Mi MIX uređaju, i na ovom DOOGEE modelu se prednja kamera nalazi na donjem rubu desno od Home tipkice.
Vrijedi spomenuti da DOOGEE MIX u Home tipki ima ugrađen senzor za prepoznavanje otiska prstiju, i da (unatoč niskoj cijeni) ima još mnogo zanimljivih i hvale vrijednih hardverskih detalja. Cijena ovog kineskog modela je nešto ispod 200E, a za to ćete dobiti:
Dijagonalu zaslona od 5,5“ koji ima Gorilla Glass 5 zaštitu, bateriju kapaciteta 3380mAh koja će sigurno dati cjelodnevnu autonomiju bez straha da će se uređaj ugasiti. Tu je Android 7 Nougat ali uz zamjerku da OS ima dosta preinstaliranih aplikacija ove kompanije. Ne želim skriti nedostatke pa ću spomenuti da je originalni ROM zapravo jako loše urađen za globalno tržište. Prijevod na Engleski je u najmanju ruku rečeno katastrofalan, pa ako tome pridodamo i preinstalirane aplikacije dobit ćemo slabo iskoristiv smartphone. Nadam se da će DOOGEE riješiti ove probleme i ponuditi fluidna softverska rješenja (ako želi uzeti dio svjetskog tržišta).

CUBOT CHEETAH 2

Cubot je već prije imao model CHEETAH koji se s razlogom i nije baš proslavio. Da bi ispravili svoju grešku i vratili se pozitivnim prodajnim rezultatima odlučili su priznati pogrešku i ponuditi novi (bolji) model CHEETAH 2.

Svjesni su bili svoje pogreške, priznali su je i na sasvim iskren način odlučili su se odužiti svojim vjernim kupcima. Tako je zapravo i nastao CUBOT CHEETAH 2 model.
Zahvaljujući tome, danas za tek nekih 150E možete imati jako dobar smartphone sljedećih karakteristika:
MODEL: CHEETAH 2 dolazi sa 3GB radne memorije i 32GB podatkovnog prostora. Kada ga upalite dočekat će vas prilično čista instalacija Android 6.0 sustava. Čisti Android zapravo je dobar u kombinaciji sa većinom modela pa i ovim o kojem pišem. Kući imam CUBOT Note S i mogu iz prve ruke, iskreno napisati da CUBOT nudi mnogo za malu cijenu.
Vratimo se CHEETAH 2 modelu, pa da nastavim sa hardverom. Dakle, već pomalo standardno, CHEETAH 2 dolazi sa senzorom otiska prstiju, ima prijevod na Hrvatski, dva SIM utora, i mogućnost nadogradnje podatkovnog prostora MicroSD karticom do 256GB.
Procesor je MT6753 radnog takta 1.3GHz, sa 8 jezgri koji radi u kombinaciji sa Mali T720 sabirnicom.

Zaslon ima dijagonalu od 5,5“ bez zaštite, sa rezolucijom od 1920x1080 piksela.
Baterija je adut koji treba spomenuti – kapaciteta 3000mAh.
Za kraj da spomenem kako je CUBOT CHEETAH 2 jako dobro dizajniran, da zaslon sa strana ide gotovo do samog ruba kućišta i da se skener otiska prsta nalazi u Home tipki. Uređaj ima USB Type-C priključak koji trenutno dolazi samo u premium modelima.

Mala zamjerka ipak ide na korisnički doživljaj prilikom korištenja OS-a. Možda je napokon vrijeme da CUBOT poradi i na tom planu. Neki put ka MIUI ili neko posve novo rješenje dobro bi došlo. Nemam posebnih zamjerki na OS kojeg koristim na CUBOT Note S modelu, ali da može bolje – to svakako DA.
Kratki sažetak za kraj: Spomenuo sam u gornjem tekstu uređaje od 150 pa do nekih 300E. Ima njih još zaista mnogo, no ne stanu svi u jedan tekst. Ovom prilikom sam išao napisati nešto o modelima koje sam imao priliku koristiti, koji su dostupni (osim DOOGEE MIX) na našem tržištu, i onima koji su se slučajno našli tu dok sam pisao ovaj tekst.
Svaki od njih je dobar i sigurno vrijedi tih novaca. Kineski smartphone uređaji nisu više modeli kojih se sramite i ne želite ih staviti na stol dok ste na piću sa prijateljima. Naprotiv, jako su kvalitetni, lijepo dizajnirani i potpuno funkcionalni. Povoljni su i daju vam za pravo da nekome kažete kako je previše platio svoj smartphone. Naravno, svatko ima pravo odabira i to ne treba biti tema rasprave, ali aduta za voditi raspravu itekako imate. Nadam se da će se još netko odlučiti i uštedjeti novac već pri sljedećoj kupnji smartphone-a. SRETNO!

Nema komentara:
Write comments